FUNDAȚIA ORIZONT, în calitate de Beneficiar, împreună cu Partenerii săi Asociația CRED, Str. Aleea Sf. Nicolae nr.4, Târgu Jiu, Liceul Tehnologic General Ioan Culcer, Str. Victoriei nr. 132-138, Târgu Jiu, Liceul Tehnologic Horia Vintilă, Str. Unirii nr. 33, Segarcea și Liceul de Industrie Alimentară, Str. Brestei nr. 144, Craiova implementează proiectul PEO/76/PEO_P8/OP4/ESO4.5/PEO_A3, MySMIS+: 303834 ”PRACTIC – PRegătit pentru dobândireA de Competențe-cheie pentru piața muncii prin stagii de pracTICă”.
Perioada de implementare 1 decembrie 2024 – 30 noiembrie 2026, proeict finanțat prin Fondul Social European+, Programul Educație și Ocupare, Obiectiv de politică: 4 „Europă mai socială și mai favorabilă incluziunii, prin implementarea Pilonului european al drepturilor sociale“, Prioritatea: P08 „Creșterea accesibilității, atractivității și calității învățământului profesional și tehnic“.
OBIECTIVUL GENERAL AL PROIECTULUI constă în creșterea accesibilității și atractivității sistemelor de educație și formare prin participarea la programe de învățare la locul de muncă/stagii de practică a 252 elevi grup țintă, dobândirea de competențe cheie și certificarea calificărilor profesionale, inclusiv prin validarea învățării non-formale și informale, prin adaptarea serviciilor educaționale integrate și a parteneriatelor sustenabile cu mediul de afaceri pentru îmbunătățirea calității, a caracterului incluziv, a eficacității și a relevanței pentru piața muncii, a trei licee tehnologice din regiunea Sud Vest Oltenia, materializate pe parcursul a 24 de luni.
Proiectul se adresează unui GRUP ȚINTĂ format din 255 elevi, înmatriculați în una din cele trei unități de învățământ profesional și tehnic din sistemul național de educație membră a consorțiului preponderent în domeniul Tehnic și Servicii, calificările mecanic, mecanic auto, tehnician mecanic pentru întreținere și reparații, tehnician în activități economice/comerț, bucătar/ospătar, tehnician în gastronomie etc., asigurând șanse egale.
Vom selecta elevi atât din Învățămantul Profesional, min. 40%, cât și Liceal Tehnologic zi, min. 60 %. Promovarea egalității de șanse și nediscriminării va fi asigurată prin selectarea în GT a min. 50% pers/elevi de gen feminin, min. 40 % elevi din mediul rural, min. 20 % pers/elevi din grupuri vulnerabile (pers de etnie rroma; pers din fam cu VMG; elevi care se află în plasament etc.).
Prin participarea elevilor la acest proiect, ne propunem:
– Dezvoltarea competențelor-cheie profesionale a 252 elevi, înmatriculați în învățământul profesional și liceal tehnologic din Regiunea Sud-Vest Oltenia care să răspundă nevoilor actuale și viitoare ale pieței muncii prin derularea de programe de învățare la locul de muncă/stagii de practică la parteneri sociali din sectorul privat, prin metode inovative de învățare și certificarea
– Dobândirea cunoștințelor și competențele necesare a 252 elevi din IPT pentru promovarea competențelor și locurilor de muncă verzi și economie verde, inclusiv prin educația pentru dezvoltare durabilă și stiluri de viață durabile, dezvoltarea de locuri de muncă ecologice, sau care au în vedere protecția sau îmbunătățirea mediului, protejarea și conservarea biodiversității sau utilizarea eficientă a resurselor;
– Adaptarea serviciilor educaționale adresate elevilor din ÎPT din Regiunea Sud-Vest Oltenia pentru piața muncii și dezvoltarea sistemului de învățare la locul de muncă/stagii de practică prin parteneriatul social între sectorul educație și mediul de afaceri prin crearea unui sistem de informare coordonată privind nevoile de instruire, implicarea actorilor relevanți în planificarea ofertei de educație și formare profesională pentru facilitarea tranziției de la educație la muncă.
Elevii din cadrul celor trei unități de învățământ partenere vor avea următoarele beneficii prin participarea la activitățiel proiectului, astfel:
– Sprijin material si financiar pentru 252 elevi care vor beneficia de burse în valoare de 540 lei și kituri de practică;
– Stagii de practică accesibile și inovative pentru 252 elevi selectați din liceele partenere;
– Minim 230 elevi calificați și certificați la finalul stagiilor de practică inovative;
– Participarea a 252 elevi la activitati de peer-training bazate pe crearea si includerea unor module de dezvoltare a competentelor de dezvoltare durabila-competente si locuri de munca versi si economie verde, cu participarea la un eveniment de peer training și vizite tematice la operatori economici cu rezultate în locuri de munca verzi și economie verde;
– Creșterea gradului de conștientizare a operatorilor economici /parteneri de practică privind importanța și necesitatea desfașurării programelor de învățare la locul de muncă/stagii de practica și încheierea a minim 36 parteneriate pentru facilitarea tranziţiei de la educație la un loc de muncă prin instituirea unui sistem de Stagii de Practica la potențiali angajatori.
Valoarea totală a finanțării: 2.461.770,99 lei, din care contribuția financiară din partea Uniunii Europene: 2.449.632,79 lei.
Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la sediul Asociației CRED, str. Tudor Vladimirescu nr. 36, Târgu Jiu, sau prin e-mail la adresa: contact@asociatiacred.ro.